Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Mietteitä matkan varrelta:

Vuosi 2019:

Nyt kyllä riittää lumisuojaa kasveille ihan etelää myöten. Muistathan tarkistaa havujen lumikuorman ja tarvittaessa keventää taakkaa varovasti. Ei kuitenkaan kovalla pakkasella, oksat myös katkeilevat helposti.

Kovasti jo odotan kevään sipulikukkien kukintaa !!

Vuosi 2018:

Kuluneesta kesästä jäi mieleen aurinkoiset päivät ja sateen vähyys. Syväjuuriset kasvit kyllä pärjäsivät hyvin, mutta muuten jäi sai kastelusta huolehtia lähes läpi kesän. Kukinta oli runsasta ja niin kaunista. Mm. kärhöt kukkivat mahtavasti ja tosi pitkään.

Kiitos kaikille entisille ja uusille asiakkailleni. Paljon mukavia töitä riitti kesälle ja myös uusia asioita ja ideoita. Nähdään taas ensi keväänä.

 

Vuosi 2017:

Kiitos kaikille asiakkailleni tästä kesästä. Toivotan kaikille mukavaa talviaikaa. Näemme taas ensi keväänä.

Vuosi alkaa olla lopuillaan ja myös puutarha saa uinua rauhassa talven yli. Olethan muistanut laittaa runko- ja talvisuojat nuorille ja herkille puuntaimille, pensasmustikoille ja muille jänisten ja muiden eläinten herkuille. Ruusujen ja kärhöjen talvisuojat laitetaan vasta kun maan pinta on hieman routaantunut. Myös lintujen ruokintakausi on alkanut. Nyt on myös aikaa tutkia ja  suunnitella ensi kesän mahdollisia muutostarpeita.

Tänä kesänä olen taas huomannut kuinka pienilläkin muutoksilla puutarhan ilmettä voidaan muuttaa. Kaikkea vanhaa ei tarvitse poistaa, vaan käytetään hyväksi ne osat ja kasvit mitkä miellyttää. Ja joskus myös istutusalueen pienentäminen selkeyttää pihan ilmettä. Tämän huomasin eräässä kauniissa maalaistalon pihassa, jossa isoista perennapenkkialueista poistettiin puolet, kasvit nostettiin ylös, putsattiin ja jaettiin ennen uudelleen istutusta. Ja tehtiin vielä selkeät reunat istutusalueille. Tuli kummasti uutta ilmettä ja ilmavuutta pihaan, uudelleen istutetut perennat pääsivät kunnolla kukoistamaan ja myös jakotaimia riitti jaettavaksi moneen pihaan. Joskus jo pelkkä istutusalueiden kanttauskin tekee ihmeitä puutarhassa.

Olen sitten saanut ensikosketuksen kyykäärmeeseenkin tänä kesänä. En itse asiassa edes huomannut pistosta, vaan luulin jonkun oksan tönäisyksi. Vasta seuraavana päivänä huomasin pistojäljet käsivarressa. Oireet oli melko lieviä, joten en osannut epäillä kenen reviirille olin mennyt häiritsemään. Mutta kannattaa olla käärmeseuduilla varovaisia. Kyy osaa maastoutua hyvin näkymättömäksi.

Olipa erikoinen kevät. Lunta satoi vielä toukokuun puolessa välissä. Luonto uinui melkein toukokuun loppupuolelle, mutta nyt, ilmojen lämmetessä puut ja pensaat heräsi parissa päivässä eloon. Kesä tulee ihan tuossa tuokiossa. Ja ihan kohta voi istuttaa kesäkukatkin silmän iloksi. Nyt saa työntää sormet multaan ( jos haluaa ) tai muuten vaan nauttia Suomen kauniista luonnosta.

 

Vuosi 2016:

Nyt on vuosi jo lopuillaan. Kiitän kaikkia asiakkaitani kuluneesta vuodesta. Toivotaan, että tulevana talvena kasveille riittäisi lumisuojaa ja sopivat talvehtimisolosuhteet. Ensi vuodeksikin on jo sovittu useampia työkohteita. Tavataan jälleen keväällä 2017.

Kesä on jo vaihtumassa heinäkuun puolelle. Viime talvi oli monelle kasville kohtalokas. Mm. paljon ruusuja, pensaita ja perinteisiä perennoja katosi talven ankariin olosuhteisiin. Osaa ei voi korvata mikään, varsinkin jos kasvit oli saatu aikanaan lahjana. Mutta toisaalta nyt on ollut tilaa myös uusille tuttavuuksille. Luonto elää omaa elämäänsä ja siihen pitää suosiolla sopeutua. Ja moni, araksikin ajateltu kasvi ei ollut moksiskaan talvioloista. Myös jänikset on tehneet monelle puulle omat temppunsa. Ensi syksynä kannattaa muistaa laittaa ne jänissuojat ajoissa.

Nautitaan kesän aurinkoisista päivistä ja luonnon ihmeistä. Paljon kaunista kukkii edelleen puutarhoissa.

Vielä on lunta maassa, mutta linnut laulaa jo kevättä. Kohta on jälleen aika leikata mm. omenapuita ja pensaita, tarkastaa pihatyökalujen kunto, sekä aloittaa kevätsiivoukset. Pääsiäisenä terassia koristavat jo kevään ensimmäiset kukat eli narsissit

Vuosi 2015:

Toivotan kaikille mukavaa loppuvuotta !  Tavataan taas ensi keväänä.

Nyt eletään vuoden pimeintä aikaa. Niinpä onkin tullut aika miettiä pihan valoja. Muistetaan siis erilaiset lamput, valosarjat ja kynttilälyhdyt puutarhan ja kulkuväylien valaisemisessa. Vaihtoehtoja löytyy jokaiseen makuun.

Syksy alkaa pikkuhiljaa kääntyä talvea kohti. Tosin vielä on melko lämmintä ja kosteaa, mutta kyllä se sieltä on jo tulossa. Muuttolinnutkin on lähteneet muutamaa myöhäistä joutsenta lukuunottamatta.

Hieno kesä kaikkineen on takana. Paljon sain taas uusia muistoja, kokemuksia ja myös ystäviä. Tässä yksi hienoimpia muistoja eräästä työkohteesta ( pienen pojan lahja, sähköjohtosydän ).

Nyt ollaan jo syksyssä, aika rientää niin nopeaa. Paljon asiakkaita olen taas tavannut tänä kesänä, niin uusia kuin vanhojakin. Ja kuullut uusia, mielenkiintoisia tarinoita eri puutarhoista ja niiden historiasta. Kuinka hyvin yli 60 vuotta vanhat, melkoisesti risuuntuneet omenapuut tuottaa vieläkin satoa. Tosin nyt ne ovat jo kovasti leikkaamisen tarpeessa. Valoa ei enää riitä alemmille oksille latvaston läpi. Tai kuinka epätoivoiselta kesäkuussa näytti hoitopihalla pari metriä syvän viemärilinjan vedon jälkeen. Tuleeko tästä enää koskaan entisensä. Vaan viime viikolla ( syyskuun alussa ) istuttiin omistajan kanssa kahvilla ja oltiin kaikki tosi tyytyväisiä. Oikeastaan koko valtavaa operaatiota ei enää pihassa edes huomaa. Niin se vaan luonto on ihmeellinen ja korjaa itseään tosi nopeasti. Ja taitava kaivinkoneen käyttäjä saa ihmeitä aikaan. Pihassa saatiin säästettyä aika paljon vanhaa perennakantaa ja jonkin verran laitettiin myös uutta. Uudet nurmikot kasvaa jo täyttä häkää.
Kylmästä, sateisesta alkukesästä huolimatta erään asiakkaan pihassa kukkii jälleen valtava ruusuvalikoima henkeä salpaavan upeasti.
Mutta vielä on paljon syyshommia odottamassa. Toivottavasti saadaan myös nauttia kohta alkavasta syysruskasta !

Kevään työt on olleet jo hyvässä vauhdissa maaliskuusta lähtien. Omenapuita ja pensaita on leikattu, sekä pihoja kunnostettu uutta kesää varten. Nyt alkaa olla mm. istutustöiden aika. Puutarhamyymälöissä on valikoimat parhaimmillaan.

Tätä kirjoittaessa ( 6.5. ) koivuissa näkyy jo hento viherrys ja ensimmäinen pääskynen nähtiin eilen.

 

Paljon tarinoita kesän 2014 työmailta:

Kuinka monen asiakkaan puutarha toimiikaan myös valokuva-albumina ja päiväkirjana. Tänä kesänä olen kuullut paljon erilaisia, puutarhaan liittyviä tarinoita. Asiakkaat muistavat hyvin koska joku tietty kasvi on istutettu, keneltä se on saatu, mikä tilaisuus siihen liittyi, kuinka puutarhanhoito on lohduttanut vaikeina aikoina jne. Kuinka loistavia lahjoja kasvit ovatkaan. Ne ovat saajansa mielessä vielä vuosikymmentenkin jäljeen.

Tulevana kesänä viisastun sen verran, että kuljetan mukana pientä vihkoa. Jos saan asiakkaalta luvan, kirjoitan lyhyesti tarinan ylös ja laitan sen kuvan kera tänne sivuilleni muidenkin iloksi.

 

Monimuotoisia töitä läpi kauden:

Tänä kesänä olen ollut töissä erilaisilla pihoilla, jokainen on ollut omalla laillaan kaunis ja persoonallinen. Joskus vaan rikkaruohot on saaneet hieman ylivaltaa, nurmikko päässyt kasvamaan vääräänkin paikkaan, vastaostetun kasvin istuttaminen ei oikein onnistu omin konstein, pensaat ja puut on kasvaneet ylisuuriksi ja risuisiksi, uusi istutusalue haluttaisiin perustaa, mutta miten ja minne jne.

Näissäkin töissä olen saanut olla mukana, joko itsekseni tai asiakkaan kanssa yhdessä puuhaillen tai sitten isommissa kohteissa  muiden viherrakentajien kanssa. Paljon olen oppinut lisää ja paljon riittää edelleen opittavaa. Puutarhuri kun ei koskaa ole täysin valmis.

 

Yhteistyön merkitys:

Se vasta onkin mahtavaa tällä alalla. Olen saanut useita yhteistyökumppaneita puutarhureista, alan opiskelijoista, opettajista, puutarhamyymälöistä, kaivinkoneyrittäjistä, maisemasuunnittelijoista ym. viherrakentamiseen liittyvistä osaajista.

Olen oppinut, että tarvittaessa apua ja neuvoja saa jos vaan uskaltaa pyytää, yhteistyössä opitaan molemmin puolin ja työmailla asioista puhutaan reilusti ja avoimesti.

Kiitos siis teille kaikille joiden kanssa olen saanut tehdä viime vuonna töitä. Toivottavasti tapaamme taas alkavana keväänä.

 

Asiakkailleni:

Niin moni teistä jäi pysyvästi mieleeni. Ja teidän uskomattomat tarinanne. Sekä hienot puutarhavinkkinne.

Osan kanssa tapaammekin taas tänä keväänä ja uusien ihmisten ja puutarhatarinoiden kohtaamista odotan innolla.